گالری شهریور از روز جمعه، چهاردهم مهر میزبان نمایشگاهی ست از آثار هنرمند فقید هوشنگ پزشکنیا. هوشنگ پزشک نیا در سال 1316 از دانشسرای عالی لیسانس تاریخ و جغرافی گرفت و به تدریس در دبیرستانهای کرمان مشغول شد. درسال 1321 عازم ترکیه شد و به تحصیل نقاشی و تاریخ هنر در آکادمی هنرهای زیبای استانبول زیر نظر پروفسور لئوپولدلوی پرداخت در همینجا بود که با نقاشی مدرن جهان آشنا شد. در آبان 1323، پزشکنیا، به همراه حسین طاهرزاده بهزاد، نگارگر ایرانی آثارشان را در کنسولگری ایران در استانبول به تماشا گذاشتند. در سال 1327 به استخدام بخش انتشارات شرکت نفت درآمد و برای نشریات شرکت نفت کارهای طراحی و نقاشی می کرد. پزشکنیا درسال 1340 به سوئیس، انگلیس و فرانسه سفر کرد و آثارش را به نمایش گذاشت او در غروب 16 آذر 1351 شمسی بر اثر سکته قلبی در منزل خود در محله دروس تهران درگذشت. در زمستان 1379 موزه هنر های معاصر تهران آثار سهراب سپهری، حسین کاظمی و هوشنگ پزشکنیا را در نمایشگاهی با عنوان «بریادماندگان» به تماشا گذاشت. همزمان با این نمایشگاه (مهرماه 1396) و به مناسبت یکصدمین سال تولد هوشنگ پزشکنیا کتاب همسفر باد توسط نشر نظر منتشر شد.
[su_expand more_text=”بیشتر بخوانید” height=”140″ hide_less=”yes” text_color=”#505050″ link_color=”#3f394e” link_align=”right”]… میخواهم درباره صورتهای بلند و کشیده و به تمام معنی، «گردنفراز» مردها و تک چهرههای او بگویم. صورت این مردان همچون صورت مردی در مقابل زن نیست، در مقابل کار است، صورت مرد سازنده است، مرد با افتخاری که وسیله میسازد، در زمین برهوت شخم میزند و در سرزمین پهناور دکل نفت نصب میکند، و در بیشتر کارها حالت بزرگی و مانیومنتال کشیدگی صورت چون بعضی از ماسکهای آفریقایی حالت قهرمانی دارند. مردِ آثار پزشک نیا، بدون در نظر گرفتن نسبتها و حالت طبیعتگرایی به اصطلاح هنرمندان همزمان او و بعد نسبتهای بسیار زیبا در پیشانی، بینی، چشمها، استخوانبندی صورت و گونهها، گردن و هیکل، خلق شدهی خود پزشک نیا است و این نسبتها در همه جا، زیبا، متناسب، محکم و بدون نیاز به دستکاری است و بدون ایراد از نظر ایراداندیشان و منتقدان آن زمان و این زماناند. هرچند در بعضی از کارهای استادش این کشیدگی صورتها نمایان است ولی لئوپولد لوی در اجرا گرفتار نورپردازی و سایهروشنهای آکادمیک میشود که پزشک نیا، بیاعتنا و بسیار خلاقانه از آن عبور میکند. در منظرههایش خلاصهگویی، سرعت کار و ابعاد کوچک کارهای استادش را به یاد میآورد که این نیز تأثیرش را خیلی زود از دست میدهد. در مورد تکنیک کار پزشک نیا باید بگویم که او نصیحت استاد خود را که گفته بود: «شباهت به موضوع نقاشی اصلاً مطرح نیست ولی روابطی که اجزاءِ کار با یکدیگر دارند مورد نظر اصلی است» مد نظر قرار داده همان مطلبی که سزان با آن نقاشی را دوباره اختراع کرد…
تنظیم عناصر بصری، چنانکه در کارهای پزشک نیا پیدا ست، درکارهای تعداد کمی از هنرمندان قابل مشاهده است. هنرمندان ما با کلک شلوغی یا محتوای هردمبیلی، ناتوانی خود را در خلاقیت ارتباط عناصر تصویری با یکدیگر میپوشانند و به قول انگلیسیها، دیدن درخت را فدای جنگل میکنند. گاه با مرکزیتگرایی و یا مرکزیت ورایی، چون اسب عصار یا عقربهی ساعت کند، دور خود میچرخند. اما پزشک نیا، چون دیگر بزرگان این رشتهی بسیار سخت خلاقیت بشری، نسبتهای بیبدیل صورتها و ترکیبات تازه و مدرن عناصر تصویری را در هر کاری به نحوی نو ارائه میدهد و در جواب این معادلات بسیار مشکل هنرهای تصویری، هر بار فرمول تازهی خود را به صورتی تازه خلق و اختراع میکند.
› هادی هزاوهای | گردن برافراشتهها | کاتالوگ نمایشگاه
[/su_expand]
نمایش آثار هوشنگ پزشک نیا تا روز جمعه دوازدهم آبان ماه در گالری شهریور ادامه خواهد داشت. برخی از آثار به نمایش درآمده در این نمایشگاه (برای بهتر دیدن تصاویر بر روی آنها کلیک نمایید):
_________________________
1- توکا ملکی | برگرفته از کاتالوگ منتشر شده از جانب گالری شهریور به مناسبت این نمایشگاه

گالری شهریور | به نشانیِ تهران، خیابان الهیه، خیابان خزر شمالی، بن بست هرمز، پلاک 9 | شماره تماس: 22003300- 26601049 | ساعات بازدید: 15 الی 20 ›› اطلاعات بیشتر